De Amerikaanse sijs

Een van mijn favoriete vogels zijn de Amerikaanse sijzen, een actief vogeltje wat heel onvoorspelbaar is maar een prachtige zang en balts heeft. Het eerste jaar dat ik vogels had zat er in de gezelschapsvoliere een koppeltje zwartkop sijzen, en dit was ook direct het eerste jaar dat ik ervaring heb opgedaan met de zwartkop sijs. Inmiddels heb ik er nog een soort bij toegevoegd, de zwartborsts sijs, en binnenkort komen er hier ook kapoetsen sijzen. Ik wil jullie hier wat vertellen over mijn ervaring met deze soorten, en een kweekverslag bijhouden van de soorten. 

De zwartkop sijs - Carduelis Magellanica Magellanica
De soort die ik het langst heb is de zwartkop sijs, deze Amerikaanse sijs wordt aangeraden samen met de kapoetsen sijs om mee te beginnen wanneer je met Amerikaanse sijzen wil starten. De zwartkop sijs is een sterk vogeltje dat in goede omstandigheden tot kweek over zal gaan en gemiddeld 4 eitjes zal leggen. Ik zelf heb geprobeerd te kweken in ruime broedkooien, vluchten en in de gezelschapsvoliere. Qua kweken zou ik zeker aanraden om te kweken in een vlucht zonder andere soorten, hierdoor kun je de beste resultaten behalen. Qua broedkooien ligt het zeker aan het koppel of het tot broeden wil overgaan. In de gezelschapsvoliere zou het ook wel goed gaan, omdat de zwartkop sijs toch een dominante soort is en zich zeker niet de kaas van het brood laat eten door andere soorten. De zwartkop sijs is een prachtige Amerikaanse sijs met een zeer plezierige zang, en ik heb er een goede ervaring mee, zeker een aanrader dus. 

Zwartkop sijs man


Zwartkop sijs man


Zwartkop sijs pop
 

Zwartkop sijs pop


Zwartkop sijs pop, olijfgroen


Zwartborst sijs - Carduelis Notata Notata
De zwartborst sijs heb ik nu 2 jaar, ik heb hier 2 koppels van die beide uit 2013 komen. Vorig jaar heb ik jongen gehad maar helaas hebben deze jongen het niet gered. Hopelijk komt het dit jaar goed. De zwartborst sijs is een lastige amerikaanse sijzen soort om te kweken, ten eerste moet je zorgen voor een ruime huisvestiging omdat de man nogal dominant is tegenover de pop, ten tweede moet je ook nog is zorgen dat het koppel klikt. Ook moet je bij de zwartborst sijs goed kijken welke een man is en welke een pop, omdat er sommige mannen zijn die een korte zwarte vlek op de borst hebben of andersom, een pop met een lange zwarte borst, hierdoor heb je dus het gevaar dat je geen koppel hebt. Sommige kwekers kunnen het zeker zien, maar wil je garantie dan moet je een DNA test doen. Tot op heden is het mij nog niet gelukt om met deze soort jongen op stok te krijgen, maar we zijn nog niet klaar met deze soort, dat zeker niet. 

Zwartborst sijs


Zwartborst sijs


Zwartborst sijs koppel